Het antwoord op deze vraag is simpel: ja. Als je geld leent voor de aanschaf van een auto, kun je minder lenen bij de bank voor bijvoorbeeld een nieuw huis. Dat geldt ook als je een private lease contract afsluit; je hebt dan per slot van rekening een maandelijkse financiële verplichting. Je kunt je euro maar één keer uitgeven.
Het Keurmerk Private Lease beschermt consumenten tegen te hoge financiële lasten. Voordat je kunt wegrijden in je nieuwe leaseauto, wordt door de aangesloten leasemaatschappijen dan ook altijd eerst een draagkrachtberekening gemaakt. Zo weet je zeker dat je aan de maandelijkse verplichting kunt voldoen en niet voor verrassingen komt te staan. En deze maandelijkse verplichting wordt bij Bureau Krediet Registratie (BKR) geregistreerd, zoals dat ook bij een lening gebeurt. Bij het BKR wordt 100% van de totale som geregistreerd als krediet. Stel; je gaat voor €250 per maand voor 24 maanden een private lease contract aan, dan wordt er €6.000 geregistreerd.
Wanneer je tussentijds van je BKR-registratie af wil, wegens bijvoorbeeld het aanvragen van een hypotheek, dan zijn hierin wel mogelijkheden. Ten eerste kan het private lease contract met het Keurmerk Private Lease, na 12 maanden kan worden opgezegd. Tegen betaling van een vooraf bekende opzeggingsvergoeding kun je je verplichtingen eenzijdig stopzetten. Waardoor je geen financiële verplichtingen noch restschuld meer hebt. Dit in tegenstelling tot een lening voor een auto; daar blijft een hoofdsom of een restschuld die moet worden terugbetaald.
Een andere mogelijkheid is het contract overdragen aan een andere partij. Indien deze partij door de financiële toetsing komt kan het contract, de auto en de BKR-registratie door hen worden overgenomen. De BKR-registratie zal dan ook bij jou worden verwijderd.